
Transportul de marfă internațional se află într-o perioadă de mari frământări și probabil că acest sector va fi autorul unei viitoare granițe interne a UE. Un fel de linie roșie sui-generis și care va împărți Europa în două. Paradoxal, făcută de șoferii de camioane. Adică exact de cei de la care ne așteptăm să aducă un fel de uniune…
Firmele de transport de marfă din România (dar și din alte țări est-europene) se lovesc din ce în ce mai puternic de o condiție care, în mod normal, ar trebui să fie lăsată la latitudinea fiecărui șofer de camion. Fie că transportă marfă, fie că e vorba de transportul de călători.
Granița internă a Uniunii Europene va fi trasată de parcări, de acele parcări unde șoferii de camioane vor putea să doarmă în cabină. De o parte a graniței vor fi parcate TIR-uri pline cu marfă, de cealaltă hoteluri în care dorm șoferii firmelor de transport din Europa de Vest.
Transport de marfă cu week-end la hotel
Una din marile probleme ale firmelor de transport este interdicția impusă șoferilor de a petrece pauza săptămânală în cabină. Franța, Belgia, de curând și Germania impun aceste condiții transportatorilor, sub sancțiunea unor amenzi. Astfel, dacă week-endul surpinde șoferul în Franța, el nu poate să stea în cabină ci va trebui să meargă la o pensiune sau un hotel.

Cel puțin unui șofer din România, dar chestiunea este valabilă pentru toți cei din Est, regula s-ar putea să-i schimbe oarecum stilul de viață. Aceasta deoarece în cabina lui sunt de toate, de la pat și arzător cu gaz și tigaia de gătit și până la televizor sau laptop! Practic, de cele mai multe ori el ar prefera să încaseze o diurnă în loc să meargă la hotel. Problema însă nu se pune așa, firma tebuie să-l trimită la hotel pentru pauza săptămânală, ceea ce-i crește costurile!
Marii operatori rutieri de transport de marfă au optat să-și cazeze câte trei șoferi într-o cameră. În Franța, o cazare în astfel de condiții ar fi de aproximativ 50 de euro/week-end. În Germania însă e mai scump și din informațiile online deducem că fiecare firmă plătește cam 100 de euro.
În aceste condiții, de creștere a costurilor firmelor de transport marfă, este inevitabil să nu apară și o creștere a tarifelor. Cu siguranță, acesta este și rostul prevederilor de a obligativitate pentru camioane, unde adică să doarmă șoferii. Se crede că astfel se vor elimina tarifele de dumping social vis-a-vis de concurența dintre companiile de transport marfă.
Granița roșie din UE
Ca de obicei, constrânși de nevoia de scădere a costurilor, managerii din transporturi caută și găsesc soluții. Una ar fi ca TIR-urile cu marfă din est să vină până la ultima țară care permite dormitul în cabină. De acolo, marfa va fi preluată de firmele de transport din Vest. Aceasta ar urma să fie de fapt granița internă a UE.
Închipuiți-vă că o companie de transport marfă, Degami SRL din Timișoara, de exemplu, merge cu camionul plin până la granița Ungariei cu Austria. Acolo se face un fel de rocadă, căci pentru a-și reduce cheltuielile, pentru firma de transport din România e mai convenabil să o redea unui transportator din Franța. Cine câștigă de aici!? Probabil doar hotelierii…
Să presupunem însă că transportatorii de mărfuri doresc să se încadreze în aceste condiții. Că și-au rezolvat problema costurilor, clienții lor au acceptat creșterea tarifelor, evident, pe spatele consumatorului final. Întrebarea este: sunt atâtea hoteluri în apropierea granițelor? Sau: sunt atâtea parcări pentru camioanele pline de marfă?
O altă chestiune ar fi legată de presupunerea că firmele de trasnport de marfă aderă la soluția unor parcări intermediare. Lasă camioanele acolo și duc șoferii la hotel. Cine păzește marfa, ce se întâmplă cu camionul? Apar alte costuri, cele legate de pază și protecție. Nu că firmele de transport internațional de marfă nu ar avea oricum nevoie de așa ceva…
România, furnizoare de sclavi cu permis
Revolta sindicatelor occidentale din transporturile de marfă este deja din ce în ce mai mare. Se plâng de faptul că firmele de transport din Europa de Est practică un fel de dumping social. Astfel, le-ar fi afectate locurile de muncă, firmele est-europene și camioanele lor având tarife mici pentru că-și plătsc slab șoferii. Este vorba, de exemplu, de sindicatul belgian CSC Transcom. Acesta uzează de toate mjloacele pentru a sensibiliza populația împotriva politicii europene în domeniul transporturilor de marfă.
Belgienii au însă și alte probelme. Ei înșiși, firmele lor de transport de marfă adică, fac dumping social. Mai exact, în luna noiembrie a acestui an, Poliția belgiană a sechestrat 112 camioane ale firmei „slovace” ETL East Transport Leasing. În fapt, este vorba de o firmă belgiană care prin intermediul unei filiale slovace de transport marfă angaja șoferi români.
Cazul amintit mai sus spune de fapt enorm de multe despre modul de exploatare al șoferilor români. Aceștia, se spune în presă citându-se comunicate de la poliție și sindicatele transportatorilor rutieri belgieni, erau tratați efectiv ca niște sclavi. Și, iată, o explicație a crizei de șoferi de la firmele de transport de marfă din România. Oamenii pleacă dincolo, atrași de salarii și condiții de viață mai bune. Chiar dacă, uneori, îi așteaptă un fiasco!