Transport express, definiții și caracteristici…

transport expres

Firmele de transport oferă diverse servicii la nivel internațional. Dacă ne referim la denumirea generică de express am putea deosebi două categorii principale. Astfel, am putea spune că firmele de curierat express oferă servicii de tip poștal, respectiv coletărie, mesagerie. Aceasta în timp ce casele de expediții, cum este Degami, de exemplu, oferă servicii de transport marfă. Transporturile de tip express oferite de casele de expediții se fac cu mijloace proprii sau ale firmelor partenere.

Numitorul comun al celor de mai sus este livrarea documentelor, coletelor sau a mărfurilor la o dată bine precizată. Mai bine zis, cel puțin pentru transporturile express din România într-un anumit interval.

Diferența dintre curierat și transport de marfă express

Serviciile de curierat express sunt oferite de companii bine structurate și specializate. Ele efectuează servicii de livrare door-to-door. De exemplu, firme de genul TNT sau DHL. Transportatorul se ocupă de (aproape) toate detaliile, chiar de către preluarea coletelor de la expeditor. Apoi, transportul propriu-zis, formalitățile vamale dacă este cazul, precum și livrarea la sediul destinatarului. Transportul se realizează de regulă cu mijloace proprii, acest tip de firme au în general o flotă proprie de mașini.

Serviciile de tip express sunt construite în jurul unui element cheie: timpul! Astfel, indiferent că vorbim de curierat sau transport de marfă, ne referim la un termen de expediție care este bine determinat.

transport si curierat regim express
Degami ofera servicii de transport marfa in regim express

Unele companii livrează atât pentru clienți persoane fizice cât și pentru terțe firme. Cele care s-au specializat în livrarea doar pentru clienți firme se feresc astfel de posibilitatea de a identifica mai greu o adresă de destinație. În schimb, se mândresc cu o eficiență a livrării.

Firmele care oferă transport rapid, de tip door-to-door, indiferent că este curierat sau marfă, au ajuns la performanța ca în Europa să facă acest livrări peste noapte. În unele țări europene, livrările au loc chiar în aceeași zi. Oricum, timpul este remarcabil. Se poate spune că sunt servicii de transport de tip nișă.

Taxonomia timpului

Din punct de vedere al timpului, serviciile de curierat sau transport marfă express se clasifică astfel:

  • Livrările în aceeași zi, sunt de regulă de tip premium, destinația este în mare parte pentru piețele naționale sau regionale. Valorile de preț cerute pentru serviciile prestate în aceeași zi față de cele de a doua zi apar în funcție de volumele reduse. Pot apărea diferențe semnificative și în funcție de valoarea bunurilor transportate. De exemplu la piesele de schimb de importanță mare…
  • Livrările cu termen peste noapte, adică „in night”, sunt efect al pieței serviciilor din gama high tech. Sunt transporturi de piese, livrari de marfă a căror valoare este determinată d eutilitate. Mai bine spus, genul de piese care dacă lipsesc produc pierderi de valori înzecite. Se întâlnesc în sfera reparațiilor, evident că și comisioanele sunt pe măsură.
  • Next day – timed delivery, respectiv livrările până a doua zi într-o anumită oră. Acest tip de transport de mărfuri (sau curierat) reprezintă esența de „express”. A oferi un transport express se subînțelege că până a doua zi. De obicei ora 10.30 dar poate fi și alta.
  • Livrările desk-to-desk se subînțelege ce reprezintă. Un pas important într-o nișă extrem de profitabilă firnelor de transport de marfă. O evoluție remarcabilă a serviciilor.

IDW este acronimul de la „Irregular dimensions and weight” și a apărut ca o ieșire din tiparul standardizării transporturilor de marfă sau a serviciilor de curierat express. Înseamnă că anumite companii și-au dezvoltat sisteme proprii de acorduri cu clienții, respectiv colete și pachete de dimensiuni și greutăți atipice.

Ce înseamnă un transport pe o șosea express

Ca să fim sinceri, înseamnă un transport pe un drum pe care nu-l avem. În România exista intenția de a cosntrui acet tip de șosele. Despre ele s-a făcut mare caz (și încă se mai face) odată cu numeroasele master-planuri din domeniul infrastructurii. Încă din 2014 când a început moda cu aceste proiecte de șosele și despre care acum nu mai amintește nimeni nimic.

drum express
drum expres in Polonia

În teorie, un drum express n-ar trebui să fie foarte diferit de o autostradă. Operatorii de transport de marfă ar fi chiar încântați dacă s-ar face astfel de șosele. Însă situația este drastică.

drum expres romania
Drum expres in Romania

Bugetele guvernului a tot tăiat din fondurile necesare investițiilor. Am putea spune despre drumurile express că era ideea ca după ce vor fi construite vor putea fi transformate în autostradă cu cheltuieli mai mici.

> Ce este un drum expres, cu ce se aseamănă și se deosebește de o autostradă