
Numărul de șoferi de transport express în 2017 a înregistrat un regres evident. Nu doar aici, ci în transporturile rutiere în general. Astfel, conform lui Augustin Hagiu, liderul FORT (Federatia Operatorilor Români de Transport), în acest an sunt cu 20% mai puțini șoferi decât anul trecut. Este o criză acută de personal pentru transporturile de marfă și în special la cele până-n 3.5 tone. Președintele FORT este convins că acest lucru este o manoperă bine pusă la punct. Totul este îndreptat împotriva firmelor de transport din Europa de Est.
Deficitul de personal în transporturile de marfă este apreciat a fi la 10.000 de persoane. Cea mai mare parte a acestora s-au îndreptat spre firmele occidentale de profil. Adică și-au căutat de lucru în altă parte.
La recent încheiata Conferinta anuala a transportatorilor express de mărfuri din Romania, desfăsurată la Băile Felix la sfârșitul lui septembrie, președintele FORT a mai adăugat că lipsa de personal nu este decât una din probleme. Astfel, firmele de transport marfă din Romania se confruntă și cu carențe majore de legislație națională și comunitară.
Principala problemă este identificată a fi intenția parlamentarilor vest-europeni de a legifera autorizarea mijloacelor de transport până-n 3.5 tone. Se consideră că astfel se vor pune piedici și mai mari cărăușilor din Europa de Est. Așadar, așa-numitul pachet de mobilitate al lucrătorilor este inamicul principal al transportatorilor.
Dificultăți sporite pentru firmele de transport marfă estice
De fapt, aproape orice inițiativă vestică în domeniu are o componentă protecționistă. Așa cum firmele de transport din România sunt deja amendate în Germania dacă șoferii fac pauza de 45 de ore în cabina camionului. Cu atât mai mult e vorba de cei care fac transport express. O veste proastă nu vine niciodată singură. Marea Britanie va introduce și ea penalizarea transportatorilor de marfă ce-și odihnesc șoferii în cabine.

Belgia devine și ea tot mai insistentă în a șicana firmele de transport marfă, în special din România. Astfel, conform lui Augustin Hagiu, la eliberarea vignetei pentru autostrăzile belgiene, autoritățile solicită din ce în ca mai multe date, considerate a fi cel puțin stranii; număr de șasiu, tipul de transport, modelul de camion și marca acestuia, etc.
Pe ansamblu, impresia de anti est-european pare a fi o realitate, consideră liderul FORT, care acuză parlamentarii români că nu sunt preocupați de eliminarea protecționismului.
Facebook a devenit unealta dușmanilor
Interesant este și faptul că sindicatele belgiene ale transportatorilor încearcă să-i răzvrătească pe șoferii români. Aducă să se revolte împotriva angajatorilor lor. Astfel, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, Augustin Hagiu spune că se difuzează ideea de revoltă. Ba, chiar și prin afișe lipite prin parcările folosite de camionagii.

Concluzia este că șoferii firmelor de transport marfă din România cedează tentațiilor și se duc să lucreze pentru firmele din Occident. Cu atât mai mult cei din transport express. Practica aceasta este văzută a fi cu iz profund pretecționsit și anti est-european.