
Transportul rutier de marfă și cel de persoane la nivel european, subiecte de ceartă între liderii UE. Deocamdată s-a instalat o relativă acalmie în privința muncitorilor detașați. Recenta reuniune a miniștrilor muncii de la Luxemburg nu s-a atins încă de șoferii de camioane, pachetul rutier care vizează firmele estice de transport nefiind încă discutat.
În ceea ce privește transportatorii din România, pozițiile sunt împărțite. Ca să fim sinceri, este încă destul de devreme ca să tragem o concluzie veselă sau tristă. Urmează încă niște runde de clarificări ale Parlamentului European, de punere în acord cu Comisia Europeană…
Dumping social cu mâna pe volan
Polemica privind detașarea șoferilor ce activează în transportul de marfă din țările UE este departe de a se fi încheiat. Și dacă suntem atenți la un anume război al declarațiilor și petițiilor, nici nu se prefigurează finalizarea în viitorul apropiat.
Astfel, 17 asociații de transporturi rutiere, marfă și persoane, au semnat declarația prin care se opun aplicării directivei europene privind detașarea lucrătorilor. Printre aceste federații de transportatori se află și una din România, respectiv UNTTR.
Declarația comună este importantă și dintr-un anume punct de vedere. Respectiv acela că închide gura naționaliștilor din România care susțineau că UE se luptă cu șoferii români. Nu, problematica este mai complexă, declarația amintită fiind semnată inclusiv de operatorii din transporturi din Anglia. De fapt, în transporturi, acum, toată lumea se luptă cu toată lumea. Și se așteaptă o reformă…
Revenind la declarația de protest și care nu are cum să nu producă efecte, într-o Europă cu (încă) 28 de state membre, să mai spunem că respectiva directivă reclamă de fapt un principiu european: „la muncă egală, răsplată egală”! Poate un principiu mai mult socialist decât european, dar care a scos din sărite deja pe foarte mulți.
Imposibilitate administrativă pentru firmele de transport
Unul din principiile atacate de asociațiile firmelor de transport, care nu sunt doar estice, n-au cum să fie, este acela că legislația ar deveni extrem de stufoasă. Adică pentru o muncă de câteva ore, maxim câteva zile pe teritoriul unui stat terț, administrația firmei angajatoare ar trebui să se adapteze la cel puțin câteva legislații naționale. Ceea ce ar contravine însăși spiritului european de legislație unică. De liberă circulație a capitalului și forței de muncă.
Așadar, aplicarea Directivei 96/71/EC (referitoare la detașarea lucrătorilor) și la activitățile de transport rutier internațional ar fi atât de greoaie încât ar crea o imposibilitate administrativă.

O altă mare contradicție ar fi chiar și denaturarea ideii de detașare. Totul ar deveni de o absurditate extremă. Asociațiile semnatare se opun creării unei legi speciale care să se ocupe doar de cei care lucrează în transporturile internaționale. Obiecțiile au logică în sensul că prezumtiva lege ar fi contrară însăși directivei, căci aceasta se referea la cei care chiar muncesc în alte state. Și despre care este absolut normal ca plata să fie primită conform salariilor de unde lucrează. Mai departe, contribuțiile sociale și taxele să fie plătite tot acolo unde s-a realizat câștigul salarial. Absolut firesc, zicem și noi. Dar dacă sunt detașați? Aici este mărul putred…
Lucrătorii mobili din transportul de marfă traversează însă frontierele zilnic, n-ai cum să le schimbi legislația de două ori pe zi. (Sic!)
Sindicatele din transporturi își arată colții
Sindicatul Lucrătorilor din Transporturi din Belgia (BTB) pare a fi însă optimist în legătură cu aplicarea directivei. Mai mult, dacă de ani buni au evitat să se alieze sau să-și facă prieteni printre estici, pe care-i acuză că fac dumping social în transporturile de marfă, iată că situația s-a cam schimbat. Tocmai și-au deschis un birou la București, căci s-au împrietenit subit cu cei din Sindicatul Lucrătorilor din Transporturi (SLT).

Declarațiile sindicale sunt destul de belicoase, cel puțin din partea belgienilor. Ei cred că nu se fac pași destul de rapizi în privința eliminării dumpingului social. A firmelor de transport chiar belgiene care sunt reprezentate de o cutie poștală și care aduc șoferi din est, îi plătesc astfel încât să poată lua contractele firmelor belgiene de transport.
De partea cealaltă, deși această colaborare sindicală a trecut oarecum neobservată, fiind doar mențiuni firave în presă vis-a-vis de lucrătorii din transporturi, se pare că șoferii vor uni Europa înaintea altor profesii. Cel puțin la nivel sindical.
Să mai notăm nebuloasa imensă în care înoată firmele de transport din România, șoferii deopotrivă, căci însăși pozițiile oficialilor din Guvernul României sunt contradictorii cu semnalele din Parlament. Info-Trucker redă destul de exact această stare de spirit.
Oficial, (încă) nimic nu se schimbă
Franța a anunțat însă că nu schimbă nimic în ceea ce privește regulile de detașare a șoferilor de camion. Poziția statului francez a fost exprimată clar printr-un interviu, după cum relatează cei de la Info-Trucker. Din partea președinției României nu avem vreo veste în acest sens, deși ar fi greu de crezut că în actuala conjunctură politică internă, Klaus Iohannis ar avea vreun cuvânt de spus.
România ar trebui să se aștepte ca interesele ei (ale firmelor de transport de marfă și persoane) să fie cele exprimate de președinte la întâlnirea din vară cu Emmanuel Macron. Despre aceasta v-am relatat și noi într-un articol anterior.
În rest, nimic nou pe frontul de vest…