
Operatorii de transport marfă ar putea primi despăgubiri, conform acțiunii firmei de expertize și recuperare creanțe financiare Creditale Consulting din Austria. Mai mult, acțiunea acesteia este sprijintiă de Ambasada Austriei în România și vizează nu doar pe posesorii de camioane de marfă, ci și operatorii de transport auto pentru persoane, după cum se va vedea mai jos. Prima luare de contact cu informațiile de bază se va produce în data de 19 septembrie la Bucuresti.
Despăgubirile care se pot obține vizează doar firmele de transport marfă care au cumpărat camioane în anumite condiții. Respectiv camionul (TIR, Autobuz, ș.a.) să fi fost cumpărat între anii 1997 și 2011. Apoi, acesta să fie de la una din mărcile DAF, Daimler, Iveco, MAN, Renault, Scania sau Volvo.
Cartelul camioanelor e bun de plată

De ce posesorii de camioane pentru transport marfă pot primi despăgubiri în condițiile enunțate mai sus? Pentru că producătorii enumerați mai sus aderaseră la o convenție. Astfel, conducătorii acestor firme au avut o înțelegere prin care-și stabileau prețurile de comun acord. Mai mult, firmele care produceau camioane sau autovehicule pentru transport persoane își arondaseră într-un fel sectoare de piață. Și alte elemente care priveau strict pe cei care activau în sectorul de transport marfă.
Înțelegerea a fost de fapt un cartel în toată regula. Uniunea Europeană nu agreează însă acest tip de grupări de tip monopol. Orice companie care lucrează în regim de unic producător trebuie să se încadreze în regimul stabilit de directivele anti-trust.
Așa se face că transportatorii care au achiziționat un produs de la firmele din cartel pot primi despăgubiri de până la 20% din valoarea de achiziție a mașinii. În plus, cumpărărtorii unui camion de marfă, de exemplu, pot cere dobânzi de 5% la sumele pe care le primesc.
Pentru a studia condițiile de recuperare citiți materialul informativ pentru transport marfa.
Remember scandalul camioanelor de marfa
Va reamintim, anul trecut, UE a acordat amenzi în valoare totală de 2.93 miliarde de euro grupului de producători de camioane de transport marfa. S-a dovedit că acest cartel a funcționat vreme de 14 ani. Firmele respective, care dotează mare parte din operatorii de transport marfă rutier internațional, au creat de fapt și un sistem de măsurare a emisiilor de noxe.
Totuși, de la plata amenzilor a fost exceptată compania MAN, care este de fapt o divizie a concernului Volkswagen. Exceptarea MAN de la plata amenzii a fost posibilă datorită faptului că ea a dat în vileag înțelegerea. Probabil că VW, zguduită de scandalul emisiilor de noxe Diesel, a preferat ca în transporturile de marfă să-și mai salveze câte ceva din peirderile financiare si de imagine.