
Activitatea de transport de marfa are însă și surprizele ei. Minuni, curiozitati, ciudățenii sau cum vreti sa le spuneti. Una dintre acestea ar fi asa: cum pot ajunge 32 de irakieni intr-un camion de marfa si soferul sa nu stie!? Cum poate soferul sa mearga cu ei la vamă, să vrea să treacă granița și el să nu știe că are în camion 32 de așa-ziși refugiați!? Ciudată treabă, dar probabil acest răspuns este în clasicul stil românesc de a rezolva problemele.
> Peste 30 de irakieni prinși într-un transport de marfă
Pe cale de consecință, închipuindu-ne că avem de-a face cu un autocar. Câți irakieni poate duce acesta fără ca șoferul să știe de ei? Întrebare retorică, desigur, dar așteptăm răspunsuri prin formularul nostru de contact.
Deliciul știrii este însă și exprimarea gazetărească. Dacă titlul de mai sus este peste 30 de irakieni prinși (probabil 30,45), iată că avem și o știre de alt gen. Aproape 30 de irakieni… Adică 29,67 irakieni…
Transport marfă în stil dâmbovițan. Accize și curiozități
Guvernul vrea cu tot dinadinsul să mărească prețurile la carburanți. Așadar, benzina și motorina se vor scumpi din această toamnă. Decizia a fost luată deja în ședința de Guvern din 30 august. După ce s-a tot vorbit pe această temă. Chiar dacă operatorii de transport marfa și persoane au atras atenția că o creștere a accizelor nu este de bun augur.
Toți transportatorii rutieri ced că, pentru a se compensa creșterile de prețuri la carburanți, firmele autohtone vor realimenta în afara țării, acolo unde prețurile sunt mai mici. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) merge mai departe cu nemulțumirile.
COTAR cere guvernului să-și aducă aminte de anul 2014, când creșterea accizelor la carburanți, nu a fost însoțită și de creșteri la buget, astfel, atunci, statul a încasat cu 11 milioane de euro mai puțini bani din valoarea accizelor. A scăzut consumul intern. De fapt, operatorii de transport de marfă au reacționat, în 2014, cumpărând benzina și motorina din afara țării.
Guvernul face concurență neloială transportatorilor
Membrii confederației acuza Guvernul că, în loc să sprijine firmele românești, le face acestora concurență neloială. Transportatorii demască faptul că Guvernul, prin subvenționarea a 80% din transportul pe calea ferată, face concurență operatorilor privați.
Mai mult, prin acordarea „cu nemiluita” de călătorii gratuite… se face o concurență acerbă firmelor de transport persoane.